Новини

Зам.-министър Абазов : България е доказан производител на качествени хранителни продукти

окт. 8, 2013

„България има капацитета да заеме достойното си място в Европа като източник на качествени и здравословни хранителни продукти. Доказателството за това е участието на над 80 български производители на най-голямата и престижна изложба в света в областта на хранително-вкусовата промишленост“. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по време на бизнес-форума „Българската хранително-вкусова промишленост – традиции, качество и възможности за партньорство“, която се провежда в Кьолн, Германия.

Зам.-министър Абазов подчерта, че на тазгодишното изложение за първи път страната ни представя билки, подправки и мед от сертифицирани производители. „Българските пчелни продукти са известни по цял свят и са еталон за безкомпромисно качество. В новия програмен период 2014-2020 г. именно по-малките отрасли като билкарството и пчеларството ще са сред основните приоритети за страната ни“, каза Бюрхан Абазов. Той изтъкна, че за страната ни е предизвикателство не само да се утвърдим на вече извоюваните пазари, но и да бъдем по-активни в търсенето на нови възможности. Точно по тази причина МЗХ поставя сред приоритетите за България и преработвателния сектор. „Целта ни е освен да изнасяме суровини, да реализираме на външните пазари и преработена продукция, която е с много по-висока добавена стойност. Факт е, че в рамките на последните няколко години земеделието и хранителният сектор са отраслите на българската икономика, които имат съществен принос за подобряване на външнотърговския баланс“, заяви зам.-министър Абазов.

Той припомни, че за периода на членството ни в ЕС износът на земеделски продукти и салдото при търговията със селскостопански стоки отбелязват траен темп на нарастване. Сред основните фактори за тези успехи са именно търговските отношения с Германия. „В нейно лице държавата ни вижда доверен партньор, а България се е доказала като коректна и надеждна страна“, категоричен беше заместник-министърът.

По време на форума над 80 представители на български браншови организации, предприятия и чуждестранни гости дискутираха новите тенденции в производството и предлагането на продукти в областта на хранително- вкусовата промишленост и винопроизводството.

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.