МЕДИИТЕ ЗА НАС

ТРУД: Пак купуваме евтино пиле, но чуждо!

мар. 23, 2013

Забраните не са накарали клиентите да променят навиците си и да започнат да пазаруват по-качествени, но и по-скъпи храни.

Вносни храни изместват българските в търговската мрежа!

Това се оказа резултатът от регулациите на Агенцията по храните, с които продължава да се хвали бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Става дума за забраната да се влага вода в пилетата и ограниченията за производство на млечни продукти с растителни мазнини. Масиран внос на евтини германски и полски сирена и кашкавали от „палма“, както и на полско пиле без забрана за добавка на вода веднага са запълнили празната ниша в търговската мрежа и удрят родното производство, алармираха засегнати предприемачи. Цената на пилето от Полша, за което няма как да се наложи чисто нашенската регулация, се оказва с 1-1,50 лв. на килограм по-ниска от родното.

Немското сирене с растителна мазнина пък се продава два пъти по-евтино от българското от истинско краве мляко. Проблемът е, че забраните не са накарали клиентите да променят навиците си и да започнат да пазаруват по-качествени, но и по-скъпи храни. Просто вместо да купуват български стоки, подпомагат чуждите икономики, оплакват се потърпевшите родни фирми.

Регулациите

От Нова година българските мандри могат да правят сирене и кашкавали или само от мляко, или само от растителна мазнина, като суровината може да се сменя най-рано на 6 месеца. В резултат още на 1 януари 47 от общо 76 предприятия се отказаха от растителната мазнина и преработват само мляко. Така две трети от родните фирми спряха да произвеждат евтини стоки, заместители на сиреното и кашкавала и направени от растителни мазнини. Оттам и цената на сирената и кашкавалите им се увеличи до два пъти – от 4 лв. на 7 – 8 лв. за килограм. От 20 февруари т.г. в родните пилета на пазара не може да се добавя изкуствено вода. Изискването обаче не се отнася за продукти, идващи у нас от други страни на ЕС.

Масиран внос

„Наблюдаваме масиран внос на пилета от Полша, както и на пилешки продукти от Холандия. За тях не важи българската забрана за добавяне на вода. Резултатът е, че с това изискване, вместо да развиваме българския бизнес, храним чужди предприемачи, а нашите продукти залежават“, коментира преработвателят на пилешки продукти Мариан Момчев от „Момчев и сие“. „Полските пилета са по-евтини от българските с 1-1,50 лв. за килограм, защото за тях няма ограничения за водно съдържание.

В момента замразените пилета от Полша вървят около 4 лв. Заради забраната за вода в пилетата някои фирми вече се отказват от бизнеса си“, потвърди ситуацията и Илонка Аврамова, шеф на Асоциацията на месопреработвателите. От асоциацията обясняват, че вода в месото се добавя само с цел да стане по-крехко и лесно за готвене. И определят като „митове и легенди“ твърденията, че се продават пилета, напомпани с 50% вода.

Млечният бранш също е свидетел на масиран внос, но на немски продукти с растителни мазнини, а вече и на полски. „Агенцията по храните въведе непазарен метод за държавна регулация, която убива бизнеса и гази конституцията. В чл. 19 на основния закон е регламентиран принципът на свободна стопанска инициатива“, коментира Михаил Тачев от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Оттам припомниха как още м.г. са предупреждавали, че е наивно да се мисли как ограничавайки производството на продукти с растителна мазнина, потребителите ще бъдат принудени да се ориентират към по-скъпите стоки от мляко. „Пренасочването им към по-евтините немски стоки бе очаквано“, коментира с днешна дата Владислав Михайлов от асоциацията.

Тръгва дело за пилето

Днес 3-членен състав на ВАС ще разгледа жалбата на Асоциацията на месопреработвателите срещу наредбата, забранила водата в пилето, съобщи  д-р Лиляна Попова от асоциацията.

„Ние твърдим, че тези правила трябва да се прилагат еднакво за всички играчи на пазара на ЕС, а не да се дискриминират българските производители за сметка на чуждите“, посочи Попова.

Еврокомисията също е сезирана от българските месопреработватели и ще разгледа жалбата им.

„Обмисляме да запознаем и премиера Марин Райков, чийто екип в момента работи по стимули за дребния и средния бизнес“, каза още Илонка Аврамова.

Тази седмица ВАС трябва да излезе с решение и по жалбата на Националната асоциация на млекопреработвателите срещу наложените регулации за 6-месечна преработка на мляко и „палма“.

„Не се притесняваме от никакви жалби, изпратени към ВАС. С регулациите, които въведохме, се гарантира качество на масовите продукти за потребителите. Така спомагаме и за налагането на българските продукти като марка за качество“, коментира шефът на Агенцията по храните Йордан Войнов.


Източник: www.trud.bg

Автор: Драгомир Николов

 

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.