Новини

Отпадането на ДДС върху дарените храни ще мотивира производителите да даряват

юли 29, 2016

,,Министерство на земеделието и храните подкрепя идеята за отпадане на ДДС върху дарените храни, защото това ще мотивира производителите да даряват храни, вместо да ги унищожават”. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с омбудсмана на Република България Мая Манолова, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и представители на хранителния бранш. Инициативата е част от кампанията на обществения защитник „Всеки ден-Великден“.

Ползите от отпадане на ДДС върху дарената храна ще бъдат за цялото общество – за нуждаещите се, които ежедневно ще получават разнообразна храна, и от друга страна за производителите на храни. „Коректно и честно е да запознаем министъра на финансите Владислав Горанов и да го убедим, че рисковете наистина са минимални. Идеята е той да направи съответните разчети и нашите предложения да влязат в бюджетната програма за 2017 г.“, поясни Мая Манолова.

Според браншовите организации ако отпадне ДДС върху даряваните храни, производители и търговци ще имат реален стимул да предоставят на социални домове и кухни продукти. Със сегашния режим на Закона за ДДС, ако се бракува храна, може да не се начислява ДДС за нея, но ако се дарява – данъкът се начислява.

По данни на Българска хранителна банка всяка година се унищожават 670 000 тона храни, които не достигат до нуждаещите се хора.

Пред журналисти след срещата, финансовият министър Владислав Горанов каза „Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от начисляване на ДДС върху дарените храни в определен обем. Българските производители на храни изложиха аргументи пред мен защо е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, тъй като сега огромна част от нея се унищожава, вместо да се дарява и да достига до бедните хора. Анализът ще се извърши в следващите няколко месеца и до началото на кампанията по изменение на данъчните закони през септември.“ Министър Горанов подчерта, че „най-важното е така да се направи дизайнът на схемата за дарение и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни“.

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.