ПРОЕКТИ

Колко месо е нужно в дневното меню на децата

окт. 1, 2019

Информационна кампания, състезания, дегустации и много изненади очакват посетителите на „Дни на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен

Месото е важен източник на пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини, желязо, цинк, селен и витамини от група В, особено витамин В12, набавяни с храната. Някои от тях са сред най-разпространените хранителни вещества с недостиг в организма в света, а биха могли да бъдат осигурени чрез приемането на едва няколко грама месо дневно.
В древността хората са консумирали месо, понякога в огромни количества и антрополозите смятат, че това е един от факторите, довели до еволюцията на по-големите мозъци. Редица изследвания днес показват, че добавянето на месо в менюто на децата подобрява тяхното развитие. Подрастващите, които редовно консумират месо, са по-активни на детската площадка, по-приказливи и игриви, и показват повече лидерски умения. В същото време ограничаването или изключването на месото от храната може да повлияе върху ръста, силата и интелигентността им. Защото месото и други животински продукти, като млякото например, съдържат хранителни вещества, които е трудно да се получат от другаде. Химическите добавки могат да запълнят някои пропуски, но единственият начин да сме сигурни, че подрастващите усвояват всички необходими хранителни вещества, е да хапват месо и риба.
Ето как изглежда консумацията на малко парче месо в цифри. Приблизително 90 грама постно говеждо месо осигурява 9% от дневните калории при диета с 2000 калории и само 10% мазнини, но повече от половината от дневните нужди от протеин, селен, ниацин и витамин В12, заедно с четвърт от нуждите от желязо и почти половината от необходимия цинк. Звучи просто и всъщност е, стига да знаеш как да приготвиш месото по най-добрият начин.
Именно това ще видят посетителите на „Дните на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен. Интересни, вкусни и полезни събития и изненади ще има за всички – от малки до големи и от любители до професионалисти. Най-добрите български производители

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.