Новини

Нова наредба за транспортиране на месни продукти, интервю с Диляна Попова

ное. 3, 2023

Българинът консумира около 30 кг свинско месо годишно. В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба за транспортирането на местните продукти. Тя е в сила от 1 октомври за стоки, които са внос от Европа.

„Наредбата се отнася за фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, каквито са месото и месните продукти. Всяка една стока от друга държава от ЕС трябва предварително да бъде декларирана в софтуер на НАП и това затруднява работата ни. Освен че предварително се въвеждат доста данни, трябва да бъдат информирани от НАП в колко часа даденият камион ще стигне до получателя. Ако има разминаване в количеството, което пристига, нямаме право да приемем доставката, трябва да уведомим НАП, за да направят корекция и след като получим уведомлението, можем да приемем доставката“, обясни главният експерт в Асоциацията на преработвателите Диляна Попова в студиото на „България сутрин“.

Един от проблемите за бранша е нуждата от назначаване на допълнителен персонал във фирмите, който да въвежда данните в софтуера към НАП. За 20 дни работа са установени и недостатъци – при готови документи не могат да бъдат нанасяни корекции.

Желанието на бизнеса е наредбата за стоки от България да не влиза в сила от 1 януари 2024 г., а да има отсрочка за оптимизация.

„Наистина проблемите ще са големи. Да не осъмнем някоя сутрин и в магазините да няма продукти. Трябва да се автоматизира софтуерът на НАП, да не блокира след 1 януари. Искаме да не се декларира ежедневно всяка доставка, а месечно получателят и изпращачът да декларират доставките“, заяви Попова.

Пред Bulgaria ON AIR тя беше категорична, че новата наредба няма да изсветли сивата икономика, а само усложнява работата на легалните фирми.

Диляна Попова коментира и данните за промяна в консумацията на месо. В ЕС тя е намаляла минимално, но у нас тенденцията е друга: „Има леко увеличение на консумацията. Традиционно у нас консумираме повече свинско, затова то най-много се е повишило. Следва пилешкото месо. А овче и козе месо традиционно се консумират по празниците“

Свинско месо ежедневно похапват между 8% и 24% от възрастното население, а птиче – 7-17%. около 50% от децата консумират от 2 до 4 пъти седмично месо, което е в рамките на препоръчителния прием.

„Ние искаме да работим с българско месо, но е недостатъчно за месопреработката. В последните години се прокарва мнението, че животновъдството вреди на околната среда – не е точно така. В природата има равновесие, което не трябва да се нарушава. Не може да съществува земята без животновъдство. В България ще си продължи тенденцията за леко повишаване на консумацията на месо“, убедена е Попова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: ON AIR

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.