МЕДИИТЕ ЗА НАС

20 години по-късно не сме обединени напълно, но АМБ остана една!

авг. 12, 2014

Интервю с д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на АМБ.

Източник: Agrocompass.bg,  
Автор: 
Мариела Илиева.

– „Да работиш на обществения бряг, да окрупняваш интересите на малки и големи, да ги защитаваш пред държавата, да общуваш с медиите, да държиш пряка връзка с българския потребител не е просто „майсторлъшко мезе“, отбеляза колегата Ви Мариана Кукушева, председател браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите, по време на деловата част от юбилейния празник за 20-годишнината на АМБ в Правец. А Вие, д-р Чамова, какво ще споделите пред читателите на сп. „АгроКомпас“ за отговорността и предизвикателството да сте начело на браншовата организация, представляваща месопреработвателите у нас?

– Солидарна съм с тезата на г-жа Кукушева, че да си начело на браншова организация, представляваща някои от секторите на хранителната индустрия у нас, е повече от това да знаеш да правиш нещата така, че в буквалния смисъл всеки да намери своя пристан в редовете на Асоциацията. И до голяма степен се съгласявам с нея, че ако Законът за браншовите организации все още не е факт, една от причините да няма такъв е и в това, че членовете на АМБ и на някои други неправителствени организации в хранителната индустрия работим и развиваме бранша въпреки неговата липса.

– Отбелязвайки през 2014-а своя 20-годишен юбилей, АМБ се оказва най-дълголетната браншова организация в хранителната индустрия у нас. Припомнете на читателите ни факти от нейната история и целите на създаването ѝ.

– АМБ беше създадена като доброволна организация с идеална цел през месец юли в далечната 1994 г. в град Велико Търново. Нейни учредители станаха 34 души, управляващи фирми от бранша. Тогава те си даваха и ясна сметка, че е изключително важно да има някаква структура, която по определен начин да се бори първо, ако се наложи, с държавната администрация, и второ – да сложи някакъв ред в тези нови взаимоотношения между вече частни партньори в сектора у нас. Не зная дали сте наясно, че ние сме един от най-големите бизнеси в страната, говорейки за хранителна промишленост. Като илюстрация ще кажа, че ако икономиката на страната ни е 100 процента, то хранителната промишленост е около една четвърт от нея. От тези 25 процента, вече разглеждайки ги и тях като едно цяло, можем да кажем, че с най-голям дял е групата, обединяваща хляб, сладки и безалкохолни напитки. Тя държи около 24-25% от общото производство в сектора. На второ място са месото и месните продукти – около 18 процента. Това в никакъв случай не значи, че малките производства в хранителната промишленост са по-маловажни.

Отбелязвам го като дял от общото ѝ производство. Освен че сме така големи като цялостна структура, ще отбележа, че от общо 113 000 заети в хранителната промишленост у нас, около 18 000 души работят в месната индустрия. Това също дава ясна илюстрация за мащабите на присъствието ни в нейния многолик профил с 15-16 вида производства. За съжаление, те се наблюдават от много различни структури, което беше факт преди години, а сега вече дори не зная кой кого контролира, защото обърквацията е тотална с това прехвърляне на хранителната индустрия от едно министерство на друго. Какво се е случило преди нас, преди 20 години, ще видите в юбилейната книга, която издадохме в чест на празника. Каквото и да си говорим, ние сме последната структура от последните години, но в действителност обединението на различни занаятчии, производители съществува откакто свят светува.

Последната структура, обединяваща месо и месни продукти, се замисля от гении, както всяко едно добро нещо. Това са хора ентусиасти, които си дават сметка, че трябва да се обединяваме. Днес, 20 години по-късно, ние все още не сме обединени напълно, но поне продължаваме да правим опити за това. В тези 20 години имаше огромен бум на членове на Асоциацията и това, разбира се, се случи в периода на присъединяването ни към ЕС. Тогава в АМБ членуваха 200 фирми, защото бяхме структурата, която им помагаше да си свършат работата и да стигнат до състояние, в което ще бъдат одобрени техните предприятия. След като вече нямаха нужда от тази помощ, някои от тях отпаднаха като членство, но това не ни смущава. Ние продължаваме да работим за всички.

Иначе в началото АМБ беше основана с финансовата и организационна подкрепа на американската организация ACDI/VOCA. Една от основните ѝ цели още тогава беше да защитава законните интереси на своите членове, да работи в тяхна полза и да съдейства за решаването на общите им и частни проблеми, базирайки се на тяхната равнопоставеност. Успоредно с това АМБ полага усилия за разширяване на достъпа до пазара, за създаване на условия за лоялна конкуренция в бранша, за повишаване качеството на предлаганите месни продукти, за утвърждаване на българските традиции и не на последно място – на професионализма в месната индустрия.

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.