Новини

МЕСОМАНИЯ 05-08 ОКТОМВРИ 2022

сеп. 26, 2022

МЕСОМАНИЯ 2022 ще покаже най-добрите продукти на родните месопреработватели и как да разпознаваме качественото българско месо  

Асоциацията на месопреработвателите в България организира поредица от събития и инициативи в рамките на „Дни на българското месо“

Някои от модерните напоследък хранителни режими заменят животинските протеини с растителни протеини от свръхпреработени изкуствени храни. Какво стои зад тази хранителна революция – дали потребност от промяна в храненето в полза на здравето или чисто икономически интереси? Факт е, че с консумацията на изкуствени храни, като вегетариански бургери и вегетариански колбаси, отказваме на тялото си вещества, от които се нуждае, защото месото и животинските продукти съдържат бионалични хранителни вещества, които липсват в растенията. Затова е добре, че независимо от тази мода, консумацията на месо в света се запазва висока и продължава да расте. Индустриализираните западни нации консумират средно по 100 кг месо на човек годишно, а производството му се очаква да се увеличи с 14% до 2030 г., сочат данните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO). Затова още по-остро стои въпросът кои от продуктите по рафтовете в магазините са качествени и можем без колебание да сложим на трапезата.

Отговорите ще дойдат на международното специализирано изложение  МЕСОМАНИЯ 2022 от 5-ти до 8-ми октомври в Интер Експо Център. 29-то издание на форума ще представи най-добрите продукти на родните производители и преработватели на месо. Организатор е Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). На  площ над 1600 кв. м. в зали 1 и 2 на изложбения център посетителите ще открият вкусни традиционни и нови продукти, продукти по иновативни рецепти и технологии на производство, както и защитени в Европейския съюз месни продукти и деликатеси.

„Технологиите за преработка на месо ни позволяват да осигурим изобилие от месни продукти и да запазим достъпни цени“, каза председателят на АМБ Атанас Урджанов. По думите му съвременните иновации са донесли повече автоматизация и богати възможности за преработка, при съхраняване качествата на хубавото българско месо. „На щандовете на нашите изложители ще видите продукти, произведени от крехко и сочно българско месо и това ще проличи както във вкуса, така и в текстурата и във вида им. Истината е, че всеки, посетил изложението, ще намери тук месни продукти, които наистина ще хареса и ще изпита неустоимо желание да опита и да занесе у дома“, каза още Атанас Урджанов.

МЕСОМАНИЯ тази година впечатлява и с разнообразието от участници – големи, малки и средни фирми за преработка на месо, машини за производството, етикетиращи машини, опаковки, добавки, както и консултантски компании, софтуери, специализирани автомобили и др. Цялото портфолио от продукти и услуги за сектора е събрано на едно място. Очаква се новостите при храните, технологиите и машините да привлекат много и разнородни посетители – търговци, дистрибутори, вносители, производители и хиляди потребители от всички възрасти.

Благодарение на подкрепата от Министерство на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“, те ще имат възможност да опитат от продуктите на: „АКТУАЛ“ ООД – Силистра, „ВЛАНЕЛ“ ООД – Перник, „ЕСКЕЙП-ГРУП“ – Търговище, „ЕКО МЕС“ ЕООД – Величково, „ЛАЛОВ И ВАЧЕВ“ ЕООД – Враца, „МАЛЕВЕНТУМ МАРОН“ ЕООД – София, „МЕСОМАНИЯ ТРЕЙД“ ЕООД, ПИКАНТ ТРЕЙД ООД – Варна, „САМИ М“ ЕООД – Перник, „СВИНЕКОМПЛЕКС ГОЛЯМО ВРАНОВО ИНВЕСТ“ АД – Голямо Враново, „УНИТЕМП“ ЕООД – Войводиново.

Едва ли има човек (изключваме вегетарианците), който да устои на изкушението на примамливия аромат, разнасящ се от скара. За първи път тази година на откритите площи между зала 1 и зала 2 посетителите ще се насладят на вкусна българска скара – сочни кюфтенца, кебапчета, домашен суджук, приготвени от охладено българско месо по традиционни рецепти на фирма „ВИАТЕКС 66“ ЕООД – гр. Сунгурларе.

По време на МЕСОМАНИЯ 2022 АМБ ще проведе „Дни на българското месо“. В поредица от събития и инициативи кампанията ще поощри най-добрите в сектора и ще популяризира ползите от консумацията на месо и месни продукти, особено от подрастващите. Програмата включва връчване на отличия „Златен медал с диплом“ за качествени и оригинални пазарни продукти и добавки. Хибридно събитие за ученици от професионални гимназии от София и Плевен ще разяснява „Фалшификации и измами с храни. Намаляване на загубата и разхищението на храни“, с участието на експерти от лаборатория „Алименти Омнилаб“, гр. Пловдив и Българската хранителна банка. За любителите на “скарата“ е подготвена книжка с рецепти „Изкуството бързо и вкусно приготвяне на скара“, а най-малките ще рисуват „Вкусни картинки на любимо ядене. Месце хапни, здрав и бодър все бъди!“

Проектът „Дни на българското месо“ се осъществява за четвърта година от Асоциацията на месопреработвателите в България, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.  

 

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.