Новини

Кулинарен конкурс Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“ 2020

окт. 28, 2020

Оспорван кулинарен сблъсък в Софийската професионална гимназия по туризъм

Конкурсът: Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“ открои най-талантливите млади кулинари Софийската професионална гимназия по туризъм се превърна в арена на оспорван кулинарен сблъсък. По подобие на най-популярните битки между шеф-готвачи по света, новото поколение майстори кулинари премери сили в конкурса: Да сготвим заедно „Месни коктейлни хапки“. Състезанието се проведе в рамките на „Дни на българското месо“ на Месомания 2020, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“. Организатор е Асоциация на месопреработвателите в България.   Четири отбора по трима ученика и един преподавател демонстрираха уменията си под зоркия поглед на авторитетно жури от преподаватели и АМБ в базата – ресторант на професионалната гимназия, при спазване на всички хигиенно санитарни изисквания, вкл. и мерки във връзка с COVID-19. Състезанието премина в два етапа, като основната задача бе отборите да съчетаят по най-добрия и полезен за здравето начин традиционни български месни продукти, като част от балансираната диета за пълноценно хранене. „Месото и месните продукти са традиционни, вкусни и удобни храни, които са отличен източник на полезни и често редки хранителни вещества и балансират хранителния режим както за цялото общество, така и за хората със специфични нужди“, каза д-р Диляна Попова – главен експерт от Асоциация на месопреработвателите в България. Тя подчерта пред бъдещите кулинари ролята на преработените месни продукти да доставят в организма бионалични протеини и ключови микроелементи, като желязо, цинк и витамин B12, които не се губят при правилна преработка и не могат да бъдат заместени като количество и качество от други храни.  Д-р Попова насърчи младите хора да се опитат в конкурсните задачи да разкрият необикновения букет от предимства на преработените продукти от месо, комбинирайки спестяването на време, оптимизацията на хранителните качества, поддържането на положителните характеристики на свежото месо и подобрената хранителна безопасност и вкус. Участниците проявиха изключително въображение и стил, като изобретиха истински произведения на изкуството и вкуса в изработените месни хапки. „Положителната роля на преработените месни продукти в балансираната диета“ е заглавието на книга на CLITRAVI (Европейската асоциация на месопреработвателите), която вече е преведена и на български език. Книгата е подготвена и издадена от АМБ за „Месомания 2020″, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите; и Държавен фонд  „Земеделие“. Любопитните към преработката на месо и уникалната му способност да взима най-доброто от еволюцията, без да изоставя гордостта от традицията, вече могат да проследят как вкуса и историята на поколения занаятчии успяват да усъвършенстват с десетилетия древните рецепти и да ги предадат в настоящето.

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.