Новини

Дни на българското Месо Сливен

сеп. 18, 2022

 „Дни на българското месо“ на животновъдното изложение в Сливен Над 550 елитни български животни участваха в 16-ото национално животновъдно изложение на 16 и 17 септември край Сливен. Най-голямият животновъден форум в България събра на едно място най-добрите производители и преработватели на месо у нас.

За поредна година Асоциацията на месопреработвателите в България участва в изложението със свои фирми-членове и поредица от събития в рамките на кампанията „Дни на българското месо“. На площ повече от 150 кв.м. беше разгърнат голям базар за месни продукти. Посетителите  имаха възможност да се насладят на вкусна българска скара, чеверме, месни продукти и деликатеси на фирмите „Свинекомплекс „Голямо Враново инвест“ АД – с. Голямо Враново, „ЕКО МЕС“ ЕООД – с. Величково, „ВИАТЕКС 66″ ЕООД – гр. Сунгурларе, „ДИАНА – МИ“ ЕООД – с. Кортен, „Бурденис 379″ ООД – гр. Свиленград и защитения в ЕС „Горнооряховски суджук“ на фирма „Р.А-03-БОБИ“ ООД – гр. Горна Оряховица.

Форумът бе открит от служебния зам.министър на земеделието Крум Неделков. „Националното изложение в Сливен е мястото, на което се представя най-доброто от българската селекция и репродукция. Това е теренът, на който стопаните могат да заимстват съвременни практики и да обменят опит в областта на животновъдството“, каза заместник-министърът. „Благодаря на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството  да сме партньор на изложението. Още повече се радваме, че фирмите, които членуват в нашата асоциация, си партнират все по-успешно с фермерите и животновъдните стопани, за да постигнем общата ни цел за все по-качествена и вкусна храна, която стига до българската трапеза. Това е мисия, която вярвам, че обединява всички хора на това изложение“, каза  г-н Атанас Урджанов – председател на АМБ.   И тъй като усетът към добрия продукт се възпитава от най-ранна детска възраст, Асоциацията организира две събития в рамките на изложението, насочени към най-малките и към бъдещите млади професионалисти. На 16 септември специално за деца от Детска градина „Здравец“ в кв. Речица беше организирано шоу със забавни игри и награди под мотото: „Опознай животните и как да се храним здравословно! Защо трябва да ядем месце!“. След като се запознаха с животните на изложението, децата се състезаваха кой ще подреди най-бързо пъзел, а бате Ники ги забавлява с развлекателни игри и викторина. С много емоции и впечатления децата си тръгнаха от изложението с пълни ранички с подаръци и разбира се с месни продукти от фирмите „Белла България“ и „КЕН“.   Младите кулинари от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен имаха интересна презентация по сензорен анализ. Под вещото ръководство на д-р Даниела Данаджикова от Лаборатория „Алименти-Омнилаб“, гр. Пловдив, ученици и преподаватели се учиха как да определят качеството на месото и месните продукти с помощта на сетивните органи – зрение, вкус, обоняние, осезание, слух.   На информационния щанд на Асоциацията на месопреработвателите с научна и практична литература професионалистите получаваха компетентна информация  в областта на месопреработката. Отново голям интерес имаше към сборниците с традиционни български рецептури и технологии и към най-новото издание – плакат Разфасовки агнешко месо.   Проектът „Дни на българското месо“ се провежда за 4-та поредна година, с подкрепата на Министерство на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Атанас Урджанов - председател на управителния съвет на АМБ

 

Атанас Урджанов е роден на 02.12.1972 г.
Икономист по образование с почти 20-годишен опит в областта на месопреработката.
От 2010 г. е член на Контролния съвет на АМБ и негов председател, а от 2013 г. е член на Управителния съвет на асоциацията.
Опитът в областта на месопреработката развива основно в хранителния холдинг “Белла България”, където работи и до момента.
Притежава лидерски и мениджърски умения. С опит в областта на управление и международен маркетинг, икономика, управление на финансите и инвестициите, проучване на пазара, управление на персонала, съвременни информационни технологии, работа в екип, управление на проекти.